Analyse

Barsten in het fabless-model?

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Op een handvol kapitaalkrachtige bedrijven na leek de halfgeleiderindustrie af te stevenen op een volledige scheiding tussen ontwerp en productie, maar het verlies van controle over technologie en productiecapaciteit zit een aantal fabless bedrijven aan het front van de wet van Moore toch niet lekker de laatste tijd.

Het zou wel eens AMD kunnen zijn die de kwestie voor het eerst aankaartte zonder dat iemand het merkte. Op een analistendag in februari gooide de chipmaker de handdoek in de ring: niet langer had performance prioriteit, maar energiezuinigheid en integratie van functionaliteit in systemen-op-chips (Socs). Deze strategische heroriëntatie werd in eerste instantie vooral gezien als een gevolg van de verloren concurrentiestrijd met marktleider Intel, en zoiets kan vele oorzaken hebben. Of het afsplitsen van AMD‘s productietak tot zelfstandige foundry daarin een belangrijke rol heeft gespeeld, bleef goeddeels onbelicht.

Dat is niet zo verwonderlijk. Sinds Morris Chang, Philips en de Taiwanese overheid met de oprichting van TSMC in 1987 braken met het idee dat chipontwerp en -productie in een en hetzelfde bedrijf moesten plaatshebben, hebben foundry‘s zich in het centrum van de halfgeleiderindustrie genesteld. Aanvankelijk schoorvoetend, maar sinds de eeuwwisseling steeds minder beschroomd, zijn chipmakers hun geavanceerde productie aan hen gaan uitbesteden. Inmiddels geldt het als no-brainer dat slechts een handvol bedrijven het zich kan blijven veroorloven eigen chipfabrieken te bouwen. De rest neemt een productiepartner in de arm, en noemt dat de meest efficiënte oplossing.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content