Opinie

Barometer ASML

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Wie machines levert aan zeven van de tien halfgeleiderfabrikanten wereldwijd, heeft een aardig idee van de gezondheid van de IC-industrie. Sinds ASML (maar liefst) zeven Japanners bedient, is die kijk op de chipwereld bovendien aardig in balans. Niet voor niets bellen en luisteren er nogal wat analisten mee, wanneer de marktleider in lithografische systemen zijn kwartaalberichten publiceert vanuit Veldhoven. Sinds vorig jaar oktober de wet Marktmisbruik van kracht is, doet ASML dat telefonisch. Daardoor hebben wereldwijd meer journalisten en analisten de gelegenheid om mee te luisteren. Zo krijgen ook een aantal cracks uit Azië en de VS de kans om er bij te zijn, en dat levert een rijk aanbod aan meestal scherpe vragen op. Verder is het leuk om te horen hoe financiële man Peter Wennink de analisten die het niet helemaal begrijpen beleefd op hun plaats zet.

Het goede nieuws is dat de chipmarkt gestaag groeit. Vorig jaar ging er volgens Dataquest wereldwijd voor 235 miljard dollar aan chips van de hand, 5,7 procent meer dan in 2004. Het is goed te beseffen dat de industrie zes jaar nodig heeft gehad om het vorige record van 223 miljard dollar uit 2000 te breken.

Dit jaar voorspellen analisten weer dubbele groeicijfers. Future Horizons noemt zelfs 20 procent, maar dat is een uitzondering. Dit soort getallen brengen wel de diepste crisis uit de chipindustrie in herinnering. Want ook de recessiejaren 2001, 2002 en 2003 gingen vooraf aan een onstuimige groei van 22 procent in 1999 en 31 procent in 2000. Ik noem deze getallen maar even, om duidelijk te maken dat de huidige chipmarkt er aanzienlijk stabieler uitziet: 5,7 procent groei vorig jaar, tussen de 10 en 20 procent dit jaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content