Barnevelds E-kite wint ontmoeting met Apple-oprichter

Reading time: 1 minute

Author:

E-kite, een ontwikkelaar van energie opwekkende vliegtuigen uit Barneveld, heeft een van de Talent Unleashed Awards gewonnen. Het bedrijf krijgt een een geheel verzorgde reis naar Silicon Valley en mag daar op bezoek bij Apple-oprichter Steve Wozniak, die tevens de jury voorzat.

E-kite is sinds 2013 bezig met de ontwikkeling van een systeem dat energie moet opwekken door een vliegtuigje in de wind te laten vliegen. Daarbij trekt het aan een kabel waardoor een lier op de grond wordt afgewikkeld. Daarbij kan stroom op worden gewekt. Het concept is in principe goedkoper dan een windturbine, omdat de materiaal- en installatiekosten veel lager zijn en de hogere windsnelheden op grote hoogte gebruikt kunnen worden.

E-kite mag op bezoek bij Steve Wozniak, die de jury voorzat.

E-kite is niet de enige Nederlandse speler die bezig is met het concept. Het Haagse Ampyx Power gaat net als het Barneveldse systeem uit van vaste vleugels, terwijl Delftse Kitepower de oplossing zoekt in vliegers. Vaste vleugels zijn lastiger te realiseren, maar bieden een hogere opbrengst en kunnen op den duur concurreren met traditionele windturbines, terwijl de vliegeroplossingen eerder voor afgelegen locaties of tijdelijke stroomvoorzieningen kunnen dienen.

De Talent Unleashed Awards, een initiatief van recruitmentbureau Talent, is bedoeld voor tech-startups en kent vijf verschillende categorieën, elk in drie regio’s. E-kite is uitgeroepen tot Best Startup in de categorie ‘Social or Community Impact’.