Technieuws

Barco en Xilinx komen met enkelchips JPeg2000-FPGA

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Barco‘s poot voor micro-elektronicaontwerp, Barco Silex, en FPGA-specialist Xilinx hebben een chip ontworpen voor het (de)coderen van JPeg2000-videostromen. De FPGA-oplossing was te bewonderen op de International Broadcast Conference (IBC), die vorige week in de Amsterdamse Rai van start ging. Met implementatie van de programmeerbare Virtex-5-chip willen de partners vastere voet aan de grond te krijgen in de industrie voor broadcast equipment. ’Er gaat ruim 7,5 miljard euro in die wereld om. Barco en Xilinx willen daarin delen‘, aldus John Heighton van Xilinx.

Barco maakt al jaren gebruik van de JPeg2000-codec in zijn producten voor digitale cinema. Het bedrijf uit Louvain-la-Neuve denkt echter zijn expertise ook te kunnen inzetten in de omroepwereld. Het lag voor de hand om Xilinx in de hand te nemen, want Barco werkt al lange tijd samen met de Amerikanen. Een FPGA is ook een logische keuze in de televisiewereld, vindt Heighton. ’De Virtex-5 biedt flexibiliteit ten aanzien van klantspecifieke wensen en snelveranderende standaarden. Bovendien verlaagt hij de time-to-market.‘

Ook het JPeg2000-algoritme is populair in de omroepindustrie. ’Televisiemakers beginnen pas met compressie wanneer de beelden richting de consument worden gestuurd. Compressie op compressie bij elke afdeling waar de videostroom langskomt, zou namelijk op den duur onacceptabel verlies van beeldkwaliteit tot gevolg hebben. Maar JPeg2000 is niet lossy en dus ook bruikbaar voordat de content naar de kabel of satelliet gaat‘, zegt Heighton.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content