Kort nieuws

Banenverlies in technologische industrie

Koen Vervloesem
Leestijd: 2 minuten

De werkgelegenheid in de Belgische technologische industrie gaat er dit jaar op achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van Agoria. De technologiefederatie verwacht dat er dit jaar 5500 banen verloren gaan, 2 procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen. Dit is minder dan in 2004, maar toch meer dan oorspronkelijk geschat. Volgens Agoria ligt de oorzaak vooral bij faillissementen en herstructureringen. De metaalproductie- en elektronicasector krijgen de grootste klappen met een verlies van respectievelijk 3 procent en 2,5 procent.

Niettemin zegt Agoria dat de gezondheidstoestand van de Belgische technologiebedrijven verbetert. Zo neemt de productiviteit voor het tweede jaar op rij toe, al is de groei niet zo groot als in 2004. Waar vorig jaar nog een productiestijging van 4,7 procent werd opgetekend, zal het dit jaar rond de 3 procent blijven steken. De grootste groei is te vinden in de sectoren lucht- en ruimtevaart (10 procent), automobiel (4,5 procent) en materialen (4 procent).

De gemiddelde rentabiliteit (in procenten uitgedrukte winst op het gebruikte kapitaal) van de bedrijven zal dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau komen als in 2004: 4,7 procent. Ongeveer vier op de tien haalt een kapitaalsproductiviteit van meer dan 5 procent. Uit analyses van Agoria blijkt dat net deze bedrijven nieuwe jobs creëren. Remi Boelaert, chief economist van Agoria, vindt het echter verontrustend dat nog steeds een kwart van de ondernemingen verlies maakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content