Kort nieuws

AWTI maant volgend kabinet om onderzoeksfinanciering fors te verhogen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) sluit zich aan bij het pleidooi van werkgevers en universiteiten om een miljard euro per jaar extra in onderzoek te steken. ‘In de afgelopen jaren zijn hervormingen en bezuinigingen nodig geweest. Hierdoor is Nederland internationaal gezien noodgedwongen ook wat karig geweest met investeringen in onderzoek en innovatie. Maar onze investeringen dreigen nu echt achter te blijven bij die in andere landen. Dit kunnen we niet laten voortduren, het is hoog tijd om hierin verandering te brengen’, aldus AWTI-voorzitter Uri Rosenthal.

De raad adviseert zeshonderd miljoen euro per jaar meer in publiek onderzoek te steken, zowel in onderwerpen met een lange tijdshorizon (200 miljoen euro) als in toegepast en praktijkgericht onderzoek (samen 280 miljoen euro). Ook investeringen in onderzoeksfaciliteiten en ict vallen onder deze noemer (samen 120 miljoen euro).

De resterende vierhonderd miljoen moet van de AWTI worden ingezet om meer private r&d-uitgaven uit te lokken. Dit via verhoging van de TKI-toeslag (120 miljoen euro), ophoging van het MIT-regeling-budget (150 miljoen euro) en uitbreiding van het topsectorenbeleid met een thematische aanpak (130 miljoen euro).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content