Academica

AWT: ‘Subsidieverstrekking te impulsief’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Adviesraad voor Wetenschap en Technologie (AWT) geeft het subsidiebeleid voor onderzoek en innovatie een veeg uit de pan in zijn jongste advies. Volgens de raad heeft de overheid vaak te impulsief gehandeld bij het verstrekken van grote sommen geld voor het versterken van zwaartepunten. Een centrale regie en langetermijnplanning ontbreekt. Voorbeelden zijn de BSik-impuls, Fes-gelden en de Smart Mix-subsidie.

AWT concludeert dat de steeds wisselende impulsen voor veel onrust hebben gezorgd en onnodig veel geld hebben gekost. De raad pleit daarom voor een nationale onderzoeks- en innovatiestrategie voor de lange termijn voordat de overheid opnieuw investeert in zwaartepunten. Die zou ook rust moeten brengen in het beleid door voorlopig geen nieuwe impulsen te introduceren. ’Geef beleidsinstrumenten en zwaartepunten voldoende tijd om zich te bewijzen‘, schrijft AWT. Er moet wel meer uniformiteit komen in de procedures. Verder zou de overheid moeten zorgen voor meer openheid en transparantie, vooral bij de ontwikkeling van onderzoeksagenda‘s voor de verschillende zwaartepunten.

AWT krijgt bijval van de VSNU, de koepelvereniging van Nederlandse universiteiten. Voorzitter Sijbolt Noorda pleit ervoor dat een onafhankelijk orgaan het geld voor sleutelgebieden verdeelt, niet de overheid. Ook de KNAW is het met de adviesraad eens, maar denkt dat bestaande organen als NWO en Senternovem betere instrumenten zijn voor de verdeling van deze bedragen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content