Academica

AWT: ‘Nederland moet aantrekkelijker voor R&D’

Leestijd: 1 minuut

Het ministerie van Economische Zaken moet meer doen om R&D in Nederland te krijgen en te houden. Dat schrijft technologiestichting AWT in een advies aan het ministerie. ’In Nederland starten bedrijven minder nieuwe R&D-activiteiten dan zou kunnen. Door Nederland aantrekkelijker te maken als vestigingsland kunnen we meer bedrijfs-R&D hier naartoe halen en vasthouden‘, zegt AWT-voorzitter Joop Sistermans. ’Daarbij moeten we ons vooral richten op de behoeften van kennisintensieve bedrijven die passen binnen onze sleutelgebieden. Daar liggen de beste kansen om ons concurrentievermogen te versterken.‘ Volgens de stichting handhaven de bedrijven hun Nederlandse R&D-activiteiten wel, maar voor het opzetten van nieuw onderzoek kijken ze steeds meer naar het buitenland.

De AWT doet een aantal specifieke aanbevelingen. Ten eerste moet EZ intensiever de contacten met bedrijven onderhouden, ook als deze van buitenlandse origine zijn. Dat kan onder meer door ze te betrekken bij overheidsprojecten of maatschappelijke ontwikkelingen. Ten tweede moet EZ actief gaan werven voor buitenlandse R&D die binnen de sleutelgebieden valt. Ten derde wil het AWT dat het voor bedrijven aantrekkelijke wordt om hun R&D in Nederland te huisvesten, onder meer door te investeren in fundamenteel onderzoek.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content