Author:
Reading time: 3 minutes
Half augustus reed een Volkswagen Touareg een route van enkele kilometers door stedelijk en bosgebied op een oefenterrein van het Zwitserse leger. De SUV deed dat meer dan 90 procent van de tijd zelfstandig. Het team achter deze technologie, wetenschappers van de Universität der Bundeswehr in München, liet de andere deelnemers van de European Land Robot Trial (Elrob) daarmee ver achter zich.
Elrob is een Europees evenement voor zelfstandige auto‘s en aanverwante robots. ’Het idee is om een aantal autonome robots opdrachten te laten vervullen‘, legt Herman Bruyninckx van de KU Leuven uit. Als coördinator van onderzoeksnetwerk Euron jureerde hij het evenement. Autonomie was overigens geen strikte vereiste, besturing op afstand mocht ook. Maar dat leverde uiteraard minder punten op. De voertuigen moesten sowieso onbemand zijn. ’Het is echt een challenge en minder een wedstrijd. Eerder een set van experimenten.‘
Het evenement maakte duidelijk dat voertuigautonomie nog een lange weg te gaan heeft. ’De doelstelling van zelfstandig rijden is niet gehaald. Maar als je kijkt naar de evolutie van de technologie dan gaat het vooruit. De algoritmes worden rijper‘, vertelt Bruyninckx. ’Maar er is nog wat verdere ontwikkeling nodig. Vooral het integreren van de verschillende sensoren, de sensorfusie, daar is nog veel werk aan.‘
Off-the-road
Vorig jaar was de eerste editie van Elrob, in militaire vorm. Afgelopen zomer was de eerste civiele versie. De twee uitvoeringen moeten elkaar jaarlijks gaan afwisselen. ’Ik heb eigenlijk geen idee wat de militaire versie inhoudt, dat is allemaal geheim‘, zegt Bruyninckx. De civiele versie is wel toegankelijk voor buitenstaanders.
Het evenement bestond uit vier verschillende wedstrijden. Bij elk onderdeel gingen de robots op zoek naar ericards, de borden op voertuigen die aangeven dat het om een chemisch transport gaat. Teams konden zich inschrijven op een of meerdere onderdelen.
De eerste van vier tests was op open terrein. De wagens moesten via zandpaden of off-the-road op zoek naar hun objecten. ’Dat was wel echt een moeilijk terrein‘, zegt Bruyninckx. ’Bovendien onweerde het tijdens de test.‘ Het tweede scenario speelde zich juist af tegen een stedelijke achtergrond, op het bebouwde gedeelte van het oefenterrein. In het derde scenario moesten de robotbouwers een vliegend en een rijdend voertuig laten samenwerken. ’Maar daar kwam niet zo veel uit‘, zegt Bruyninckx. ’Er had zich überhaupt maar een team ingeschreven op dit onderdeel.‘
Bij het laatste onderdeel moeten de vehikels een lang parcours afleggen door een combinatie van stedelijk en niet-stedelijk gebied. ’Het grote probleem is om een goede planning te maken om door het bos te komen‘, vertelt Bruyninckx. De teams kregen geen duidelijk uitgezette gps-routes, alleen enkele punten om het parcours te bepalen. Het scenario gaat ervan uit dat satellietnavigatie niet altijd beschikbaar is. De auto‘s moeten het dus vooral van hun visie hebben. ’Drie meter vooruit kijken is makkelijk, maar een lange route uitstippelen niet. Zeker in het niet-stedelijke gebied is de weg niet altijd goed gedefinieerd. De robots moeten hun sensoren gebruiken om de weg te vinden. Dat lukt nu redelijk‘, vertelt Bruyninckx, doelend op het winnende team uit München.
De Duitsers inspireerden hun beeldherkenningssysteem grofweg op menselijke visie. Het centrum van het oog heeft een zeer hoge resolutie ten opzichte van de omliggende delen. Dit gedeelte slokt aanzienlijk meer rekenkracht op. Bij de Mucar-3, de winnende auto, dient een telecamera met een kijkhoek van 4 graden als centrale visie en twee camera‘s aan de zijkanten voor het perifere zicht. Om het beeld voor de centrale camera te stabiliseren kijkt deze via een spiegel die reageert op de schommelingen van de auto. Deze kan zich ook op objecten richten. Naast de camera‘s gebruikt de auto Lidar, een laser die voortdurend de omgeving afscant, en 64 afstandsensoren.

Bij de European Land Robot Trial in augustus moesten voertuigen zelfstandig of via afstandsbesturing op zoek naar vooraf gedefinieerde objecten. Het terrein varieerde van open veld en bos tot de bebouwde kom. De wedstrijd maakte duidelijk dat er nog veel moet gebeuren.