Achtergrond

Automotive kan zegen zijn voor Europese fabs

René Raaijmakers
Leestijd: 7 minuten

Automotive is de derde chipmarkt voor Philips Semiconductors, na mobieltjes en consumentenelektronica. De halfgeleiderdivisie zet vooral in op de markten voor infotainmentsystemen en veiligheid en comfort. Daar zit de komende vijf jaar de grootste groei. De automobielindustrie is met zijn gezonde marges en stabiliteit aantrekkelijk voor chipfabrikanten. Maar deze wereld schept ook verplichtingen. De levertermijnen zijn lang, de trillings- en temperatuurseisen stringent en automobielfabrikanten eisen zero defects. Met het opzetten van een speciale businessunit voor automotive geeft Philips Semiconductors het signaal af dat het serieus werk maakt van chips voor deze markt.

Automotive is niet alleen een aantrekkelijke markt. De toekomst van Philips‘ Europese chipfabrieken hangt ook voor een belangrijk deel af van de automobielindustrie (en soortgelijke specialistische markten). De fabs met de meest geavanceerde technologie in Hamburg en Nijmegen kunnen in prijs, technologie en opbrengst bij lange na niet concurreren met de Aziatische fabrieken van foundry-partner TSMC en van SSMC (de fab die Philips in Singapore deelt met TSMC). Deze waferfabs zijn echter wel in staat om speciale functies als sensoren te combineren met digitale circuits.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content