Authenticatie-alliantie voegt bluetooth- en nfc-ondersteuning toe

Reading time: 1 minute

Author:

De Fido-alliantie heeft bluetooth en nfc toegevoegd als optie voor aanvullende authenticatiefactoren. De industriegroep publiceerde eind vorig jaar versie 1.0 van zijn U2F-standaard (universal second factor) om tweefactorenauthenticatie op universele wijze te implementeren; toepassingen die voldoen aan de standaard vragen om de aanwezigheid van een fysiek apparaat als aanvulling op een wachtwoord.

Tot nu toe was dat beperkt tot een usb-device, maar door de laatste toevoeging wordt het ook mogelijk om smartcards of bluetooth-tokens te gebruiken. Ook smartphone-apps die via bluetooth of nfc communiceren kunnen worden gebruikt, alhoewel de industriegroep de voorkeur geeft aan specifieke hardware.

De Fido-alliantie werd in 2012 opgericht om een gedegen alternatief te ontwikkelen voor wachtwoorden. De industriegroep telt op het moment meer dan honderdvijftig leden. Onder meer NXP, Google en Microsoft hebben een plekje in het bestuur. Tweefactorenauthenticatie is een van de twee technologieën waar Fido op inzet, de andere is biometrie.

De U2F-standaard schrijft geen keuze voor het type tweede factor toe, alleen maar hoe die moet communiceren; gebruikers kunnen zelf kiezen welk device ze inzetten voor een specifieke toepassing. De mogelijkheid om bluetooth en nfc te gaan gebruiken stond overigens al op de planning.