Atomaire bindingen helpen kwantumdotnetwerk aan hoge elektronmobiliteit


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Elektronen zoeven razendsnel door een netwerk van loodselenide kwantumdots als deze rechtstreeks aan elkaar zijn geklonken. Dat schrijven onderzoekers van de TU Delft samen met collega’s van de Universiteit Utrecht en het Franse CNRS in Nature Communications. De vondst levert mogelijk betere zonnecellen op.

Kwantumdots waren al eerder met elkaar verbonden, maar dan via organische moleculen die op het oppervlak van de nanobolletjes waren vastgezet. Als deze uitsteeksels elkaar tegenkomen, pakken ze elkaar vast. Voor elektronen vormen deze bruggetjes echter een obstakel.

De Delftse wetenschappers kregen het voor elkaar dat atomen aan het oppervlak van de kwantumdots een binding aangingen met een atoom op een naburig deeltje. Daardoor nam de beweeglijkheid van de elektronen met minstens een factor tien toe vergeleken met de organische verbindingen. In een zonnecel – loodselenide kwantumdots staan in de belangstelling voor deze toepassing – zou dat het rendement aanzienlijk kunnen verbeteren.