Technologie

Ateme brengt videocompressie en -transmissiekaarten uit

Patrick van de Geijn
Leestijd: 2 minuten

Ateme combineert DSP- en FPGA-technologie van Texas Instruments en Altera voor het indikken en verzenden van digitale video. De Franse specialist in videocompressie biedt meerdere oplossingen in de vorm van de DMCK- en DMDK/DMEK-basisborden. Met de introductie van complexe compressiemethoden als H.264 en MPEG-4 is er een toenemende behoefte aan rekenkracht voor beeldverwerking. Gewone microprocessoren zijn veelal niet in staat om deze algoritmen te verwerken. De meeste CPU‘s zijn al amper in staat om de compressierekenkracht voor MPEG-2 te leveren. DSP‘s zijn hier beter op toegerust. Een digitale signaalprocessor heeft bovendien het voordeel dat hij zo is te programmeren dat hij tussen verschillende compressieformaten kan schakelen. DSP‘s worden daarom veelal ingezet om verschillende compressiemethoden zoals H.264, MPEG-2, MPEG-4 of WMv9 te verwerken.

FPGA‘s hebben weer het voordeel dat ze meerdere eenvoudige maar zeer snelle berekeningen naast elkaar kunnen uitvoeren. De veldprogrammeerbare logica kan de snelle vaste berekeningen voor zijn rekening nemen om de DSP vrij te houden om de belangrijkste algoritmen uit te voeren. Ook voldoet de FPGA aan de vraag naar flexibele interfaces.

Naast de specifieke rekenmethoden verschillen DSP en FPGA op meer punten van elkaar. Zo is het aantal externe geheugenbussen waarover DSP‘s en FPGA‘s kunnen beschikken, verschillend. Een DSP heeft alleen een programma- en een databus, een veldprogrammeerbare chip kan wel vier tot acht bussen hebben. Door deze uitgebreidere externe geheugenbussen beschikken FPGA‘s over een grotere geheugenbandbreedte waardoor er sneller toegang is tot de data. Samen met het parallel rekenen levert dit een korte verwerkingtijd op.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content