Asus belooft compatibiliteit voor pre-n-producten

Reading time: 2 minutes

Author:

Asustek garandeert dat zijn WLan-producten gebaseerd op de 802.11n-kandidaatspecificatie compatibel te maken zijn met de officiële standaard wanneer deze uitkomt. Het bedrijf wil dat realiseren via firmware-upgrades of, als dat niet genoeg is, het omruilen van hardware. De garantie van Asus dekt de draadloze WL-500W-router en de draadloze WL-100W-kaart. Deze zijn gebaseerd op de Itensi-fi-chipset van Broadcom.

De 802.11n-compatibele WLan-producten van Asus draaien op de Intensi-fi-chipset van Broadcom.

De specificatie voor de volgende WLan-generatie laat al geruime tijd op zich wachten omdat de betrokken partijen binnen de IEEE geen overeenstemming kunnen bereiken. De 802.11n-specificatie belooft een doorvoersnelheid van maximaal 530 megabit per seconde met typische snelheden van 200 megabit per seconde. Dat is tien keer zo hoog als de hedendaagse standaard. Ook het bereik neemt toe. In 2005 waren er twee kandidaat-voorstellen over, die beiden echter niet de benodigde 75 procent meerderheid van de stemmen wisten te bemachtigen. Daarop besloten de betrokken partijen om ze samen te voegen, maar Intel kaapte kort daarop het proces met zijn eigen voorstel. De algemene verwachting is dat het nu tot 2007 of 2008 duurt voordat er overeenstemming is over de 802.11n-standaard. Ondertussen brengen verschillende fabrikanten al producten uit gebaseerd op voorlopige versies, die verschillen in implementatiedetails. Extremetech testte recentelijk vijf verschillende routers. Hieruit bleek dat producten van hetzelfde merk met aanzienlijke snelheid communiceren, maar dat overdrachtsnelheden tussen verschillende merken in de meeste gevallen niet boven die van de hedendaagse technologie komt.

Nieuwe firmware kan de apparatuur in veel gevallen compatibel maken met de standaard wanneer deze er komt. Hier is echter geen zekerheid over. Dat weerhoudt consumenten ervan om te investeren in deze technologie. Door het afgeven van deze garantie wil Asus klanten over de streep trekken.