Kort nieuws

Astronomen helpen Tata bij kwaliteitscontrole

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (Nova) gaat onderzoeken of technologie die is ontwikkeld om de sterrenhemel af te speuren kan worden gebruikt voor de kwaliteitscontrole van staal bij Tata Steel. De beide organisaties hebben daartoe vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend op de Hannover Messe. Tata zoekt naar oplossingen om automatisch zeer kleine defecten en vervuilingen op te sporen in staalplaten die met hoge snelheid van de productielijn rollen. De uitdaging daarbij is niet alleen visiontechnologie te ontwikkelen die snel genoeg is, maar ook de bijbehorende dataverwerking.

‘Astronomen staan aan de basis van een aantal voor de maatschappij nuttige uitvindingen’, zegt voorzitter Paul Groot van Nova. ‘Zo komt wifi voort uit de radio-astronomie en zo herkennen biologen haaien met behulp van sterrenkundige algoritmes voor het vinden van de positie aan de hemel. Vandaag komt daar de samenwerking met Tata Steel bij.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content