Analyse

Assembléon-gegadigde H2: roofridder of hart voor de zaak?

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

In H2 Equity Partners lijkt Philips eindelijk een koper te hebben gevonden voor Assembléon. De twee hebben een intentieverklaring ondertekend volgens welke de Amsterdamse investeringsmaatschappij een belang neemt van 80 procent in de Veldhovense pak-en-plaatsspecialist. Het resterende deel blijft in handen van het Eindhovense moederbedrijf. H2 en Philips hebben niet bekendgemaakt wanneer de deal in kannen en kruiken moet zijn, noch hoeveel geld er gemoeid is met de transactie. Een woordvoerder van Assembléon verwacht dat er de komende weken meer duidelijkheid komt.

De machines uit Veldhoven staan al een tijdje in de etalage, omdat componenten pakken en plaatsen niet langer behoort tot de kerncompetenties van Philips. Het moederbedrijf had de stekker uit de activiteit kunnen trekken, maar dan had het veel geld weggegooid en een lading claims aan zijn broek gekregen van klanten met een onderhoudscontract. Het had Assembléon ook kunnen onderbrengen bij een van diens concurrenten. Daar zitten echter weinig geschikte huwelijkskandidaten tussen: de rivalen uit Azië zouden het Veldhovense bedrijf volledig opslokken, Siemens heeft zijn pak-en-plaatsbusiness onlangs verkocht aan ASMI en het Amerikaanse Universal Instruments heeft eveneens net een nieuwe eigenaar. Nog minder aantrekkelijk is het ’roofridderscenario‘, waarbij Assembléon overgaat naar een kapitaalschieter die enkel gezond maakt om te verkopen. Voor de Veldhovenaren zelf is het natuurlijk het best als de koper er niet op uit is om snel flinke winst te boeken, maar hart heeft voor de boedel.

Op het eerste gezicht is H2 Equity Partners een typische roofridder. Sinds de oprichting in 1991 heeft het bedrijf geld gestoken in ruim twintig, voornamelijk Nederlandse, ondernemingen, meestal kapitaal uit private potjes en van pensioenfondsen. Op dit moment beheert het een zeer divers portfolio van ongeveer vijfhonderd miljoen euro, met daarin onder meer autodealer Pouw, de evenementenhallen in Gorinchem en Hardenberg, en staalproducent Nedstaal. Per transactie zegt het maximaal honderd miljoen te investeren. Oprichters Gert Jan van der Hoeven en Age Hollander (de twee h‘s uit de firmanaam) zijn beide afgestudeerd aan de TU Delft en delen een verleden bij McKinsey.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content