Assemblagetak Siemens krikt omzet ASMI op

Leestijd: 1 minuut

De prestaties van ASMI het afgelopen kwartaal stellen analisten tevreden. De omzet van het bedrijf steeg kwartaal op kwartaal 23 procent naar 423 miljoen euro, maar daarin zijn voor het eerst de activiteiten Siemens Electronics Assembly Systems (SEAS) meegenomen. Afgelopen augustus kondigde ASMI aan dit pak-en-plaatsbedrijf over te nemen. Zonder SEAS daalde de omzet zes procent kwartaal op kwartaal, vooral doordat het back-end ASM Pacific Technology een typische seizoensschommeling vertoonde. Het front-end groeide zeventien procent.

Hoewel de operationele winst (94 miljoen euro) zo‘n tien procent daalde, bleef er onder de streep veertig miljoen euro over, tegen 25 miljoen in K4 2010 en vier miljoen in K1 2010. Ook hier vertoonde het back-end krimp en het front-end groei, mede dankzij orders van geheugenmakers voor plasma-enhanced atomic layer deposition (PEALD)-reactoren. Deze apparaten leggen een dunne film van diëlektrica als siliciumoxide, -nitride en -cyanide neer. ASMI zet deze depositietechniek in de markt als waardevol bij double patterning-lithografie.

ASMI‘s geleverde orders en bestellingen waren precies in balans de afgelopen drie maanden: de book-to-billratio is 1,0 voor zowel het front- als het back-end. Bestuursvoorzitter Chuck del Prado verwacht een inzakkende orderinname voor het front-end de komende periode maar wel een sterk groei-jaar. Het back-end zou ook weer vaart moeten krijgen, aannemende dat aardbeving in Japan geen roet in het eten gooit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login