Kort nieuws

ASML zet hoog in op lithomarkt

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

ASML wil in 2010 70 procent van de markt voor lithografiemachines in handen hebben. Dat zegt topman Eric Meurice in een rapport van Dow Jones Newswires. De Veldhovenaren hebben volgens de zakenkrant een potje van ongeveer 1 miljard euro voor een of meerdere acquisities. Overnamekandidaten met een half miljoen euro behoren tot de mogelijkheden, aldus Meurice.

Marktonderzoekbureau The Information Network berekende dat ASML zijn aandeel op de lithografiemarkt in 2005 met 3 procentpunten heeft verhoogd naar 53,3 procent. In totaal gingen er voor 4,0 miljard euro aan lithomachines over de toonbank. ASML zelf zegt overigens dat zijn aandeel geen 53,3 maar 58 procent is van de totale markt voor lithografische apparatuur. Het verschil zit waarschijnlijk in de tweedehands gereviseerde machines die de Veldhovense machinebouwer in zijn cijfers meeneemt. Behalve met overnames wil ASML ook groeien in andere apparatensectoren om de lithotak te ondersteunen. Meurice gaf chipverpakkingsmachines als voorbeeld, maar weigerde namen te noemen. Afgelopen zomer zette de Veldhovense machinebouwer nog een punt achter zijn pogingen om de markt voor displayproductieapparatuur te bestormen. ASML gaf toen aan betere investeringsmogelijkheden te zien. ’We houden de lcd-markt wel in de gaten‘, zei Meurice. ’Ook blijven we basisonderzoek doen zoals we de afgelopen twee jaar al deden.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content