Kort nieuws

ASML scoort op alle fronten

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

De bespreking van ASML‘s jaarresultaat over 2005 was een stroom van positieve berichten. De machinefabrikant kreeg er vorig jaar een dozijn nieuwe klanten bij, verwelkomde zijn zesde Japanse afnemer, groeide tegen de markt in en verhoogde zijn winst aanzienlijk bij een nagenoeg gelijkblijvende omzet. De 1 miljard euro in kas geeft het bedrijf financiële armslag.

ASML‘s technologische voorsprong is wezenlijk. Het bedrijf leverde inmiddels dertien 193 nm-immersiesystemen, het heeft dertien van deze systemen in bestelling en er lopen acht aanvragen. Machines voor immersie, ook wel natte lithografie, zullen nog zeker vijf jaar – en mogelijk langer – de hoofdrol spelen bij de productie van ‘s werelds meest geavanceerde chips. Dit is het segment met de hoogste marges en toekomstige volumegroei. ASML‘s grootste rivaal Nikon moet de eerste immersiemachine nog de deur uit doen.

ASML‘s topman Eric Meurice zei tijdens een telefoonconferentie dat hij in 2006 een verdere stijging van de omzet verwacht. De vraag naar immersiesystemen is sterk. Daarnaast profiteert het bedrijf volgens de bestuursvoorzitter van de algehele opleving in de halfgeleidermarkt. ASML heeft momenteel 57 tot 58 procent van de lithografiemarkt in handen, gerekend in euro‘s. Gerekend in stuks komt twee op de vijf verkochte lithografiesystemen uit Veldhoven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content