Opinie

ASML-Noord

Marcel Pelgrom
Leestijd: 3 minuten

Onlangs werd bekend dat ASML samen met Amolf in Amsterdam een researchinstituut voor nanolithografie opricht, het INL. Beide zijn topspelers in hun werkgebieden. Het is daarom niet verwonderlijk dat ze elkaar hebben gevonden.

Als oud-researchmanager kijk ik natuurlijk eerst even naar de getallen: 30 miljoen euro van ASML, 25 miljoen van NWO/Fom, 12,5 miljoen van de VU/UvA en nog eens 5 miljoen van de stad, waarmee honderd wetenschappers en technici voor tien jaar aan het werk gaan. Voor ASML is dat een mooie zaak: zo‘n dertigduizend euro per manjaar wetenschap. Dat is ongeveer wat een promovendus op zijn belastingformulier moet invullen onder het kopje bruto en een fractie van wat een TU voor een dergelijke starter in de wetenschap aan de industrie in rekening brengt. Het is ook ongeveer wat je in mijn vakgebied kwijt bent voor drie icoontjes op je bureaublad. Voor honderd man industriële research was je tien jaar geleden al vlot vijftien tot twintig miljoen per jaar kwijt, exclusief investeringsbudget. En dan heb je nog niet eens zo‘n EUV-ding uit Veldhoven om mee te spelen.

Dan moet je ook nog een bureau en laboratorium zoeken. Amolf heeft een werkelijk prachtige faciliteit in het Science Park. Zo‘n gebouw waaraan industriële wetenschappers hun positie in de pikorde afmeten. Maar honderd man extra passen daar niet in. Op de industriedag vorig jaar heb ik geen schone ruimte voor nanolitho-experimenten gezien groter dan een tennisbal, laat staan een infrastructuur die geschikt is om geavanceerde stappen voor nanolithografie te oefenen. Een beetje nanolab erbij bouwen kost minstens vijftig miljoen (vraag maar aan Mesa+ in Twente). De verwachting dat er rijkelijk subsidie zal stromen, wijst op een gebrekkige kennis van de Haagse prioriteiten. Zelfs als alle genoemde bijdragen in cash binnenkomen, en niet in natura zoals de meeste universiteiten doen, mis ik vlot een factor drie voor een honderdkoppig budget.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content