Kort nieuws

ASML niet geïnteresseerd in Mapper

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASML ziet geen brood in de e-beam-machines van Mapper. ’E-beam is fundamenteel beperkt in doorvoer. De enige manier om die verhogen, is om het aantal elektronenkolommen te vergroten, maar daarmee wordt het geheel uiteindelijk duurder dan EUV-lithografie‘, zei ASML-CEO Eric Meurice tegen Bits&Chips. Daaruit mag worden afgeleid dat voor de Delftse technologie slechts chipfabricage van kleine volumes rest, een markt die ASML niet groot genoeg vindt.

In het Financieele Dagblad windt ook financieel topman Peter Wennink er geen doekjes om: ’Als we Mapper] hadden willen kopen, hadden we dat nu al gedaan.‘ Eind 2009 zette Mapper zichzelf in dezelfde krant opzichtig [te koop. De aandeelhouders zouden rond deze tijd honderden miljoenen euro‘s willen incasseren voor hun investering.

Mapper zelf legt het bijltje er niet bij neer. ’We hebben belangrijke stappen gemaakt en zijn technologisch een stuk verder. Onze prototypes worden getest door TSMC en STMicroelectronics. En we zijn voor dit jaar grotendeels gefinancierd. We kunnen onze ontwikkeling uitvoeren en dat is wel eens anders geweest. Zo hadden we in 2009 grote moeite om financiering te vinden‘, aldus marketingdirecteur Bert-Jan Kampherbeek in het FD. Hij wijst er bovendien op dat ook ASML‘s EUV-lithografie zich nog moet bewijzen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content