ASML neemt Wijdeven Motion over


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Wijdeven Motion, fabrikant van lineaire motoren, is overgenomen door ASML. De ongeveer negentig medewerkers van het Oirschotse bedrijf zijn hier maandag van op de hoogte gebracht. De twee andere takken van Wijdeven, spoelenspecialist Inductive Solutions in Ter Apel en permanente-magneetleverancier Magnetic Technology, vallen buiten de deal.

’Wijdeven Motion levert vooral aan ASML en voor een klein deel aan leveranciers van ASML‘, zegt Wijdeven-directeur Jan van de Maat in Eindhovens Dagblad. ’De afhankelijkheid van het Veldhovense bedrijf is dus groot. Door onderdeel van ASML te worden krijgt het personeel nu meer zekerheid op continuïteit.‘

Continuïteit is ook voor ASML de reden voor de ongebruikelijke stap. ’Wijdeven is een van onze belangrijkste leveranciers van complexe lineaire motoren‘, aldus ASML-woordvoerder Lucas van Grinsven. ’Die zijn medeverantwoordelijk voor de nanometerprecisie van onze machines. Ze horen dus bij onze core competence en dat willen we graag borgen.‘ Van Grinsven wil niet kwijt of ASML de komende tijd meer van dergelijke strategische overnames gaat doen. ’Het beleid ten aanzien van onze toeleveranciers blijft ongewijzigd‘, antwoordt hij diplomatiek.

ASML ontwierp de lineaire motoren overigens al zelf; Wijdeven produceerde ze op basis van Veldhovense designs. De machinebouwer heeft wel plannen met de technologie. Het wil investeren om de motoren te verbeteren en om nieuwe modellen te ontwikkelen voor stages die geschikt zijn voor 450 mm wafers. Alle medewerkers van Wijdeven Motion, inclusief het management, maken daarom de overstap. De nieuwe ASML-afdeling blijft werken vanuit het huidige pand in Oirschot. Wel is het de bedoeling om Wijdevens activiteiten voor andere klanten in fases stop te zetten.