Kort nieuws

ASML laat crisisjaar achter zich met goed gevuld orderboek

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Het is geen verrassing dat ASML 2009 afsluit met een verlies, maar dat komt vooral op het conto van de eerste helft van het jaar. Inmiddels schrijft de machinebouwer alweer twee kwartalen op rij een bescheiden winstje. Een blik op het orderboek wijst uit dat die stijgende lijn verder omhoog buigt. Het tweede kwartaal van dit jaar verwacht het bedrijf weer een ’ouderwets‘ omzetniveau te draaien, maar komende uit een diep dal zal het nog een hele klus worden om de productie op te schroeven.

ASML draaide afgelopen jaar een omzet van 1596 miljoen euro, 46 procent minder dan het jaar ervoor, en moest er 151 miljoen euro op toeleggen. Hoewel eind 2008 het startpunt vormde van een dramatische economische neergang, was dat jaar nog goed voor een winst van 322 miljoen euro. Het vierde kwartaal van 2009 behaalde ASML een omzet van 581 en een winst van 50 miljoen euro, iets meer dan de 555 respectievelijk 20 miljoen euro in de driemaandelijkse periode ervoor.

De stijgende lijn tussen de coördinaten van K3 en K4 zijn echter nog maar het begin. De afgelopen drie maanden haalde ASML veertig nieuwe orders binnen, die bij elkaar een waarde vertegenwoordigen van 956 miljoen euro. In totaal hebben de Veldhovenaren nu orders voor 69 systemen staan, waarmee 1853 miljoen euro gemoeid is. Op basis van dat backlog verwachten ze in het eerste kwartaal 700 miljoen euro en het tweede kwartaal 950 miljoen euro omzet te draaien. Dat laatste bedrag is van het niveau van voor de crisis.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content