Kort nieuws

ASML koerst aan op recordjaar dankzij duurzaam herstel

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel verschil een jaar kan maken. ASML noteerde een omzet van 184 miljoen euro over de eerste drie maanden van 2009, dit jaar is dat gestegen naar 742 miljoen euro en het komende kwartaal wordt waarschijnlijk het miljard gepasseerd. ASML blaakt van het zelfvertrouwen en speculeert openlijk op een potentieel recordjaar. Het Veldhovense bedrijf verdiende in het eerste kwartaal 107 miljoen euro. Vorig jaar verloor de machinebouwer in dezelfde periode 117 miljoen euro.

Halfgeleiderfabrikanten hebben de afgelopen twee jaar te rigoureus de hand op de knip gehouden. Ze kunnen de huidige en voorspelde vraag naar chips voor computers, smartphones en mobiele media- en internetapparaten niet aan. Gegeven de lage voorraden betekent dat ASML bestellingen voor scanners binnenkrijgt, legt CFO Peter Wennink uit in een video op de website van zijn bedrijf.

Het herstel is bovendien van een duurzaam karakter: het einde is nog niet in zicht. Geheugenfabrikanten dienden zich vorig jaar als eerste aan, maar een tweede golf orders van een groep ’volgers‘ ligt in het verschiet. Foundry‘s halen hun onderinvesteringsniveau het hele jaar in, terwijl in de tweede helft van het jaar flashmakers zullen aankloppen. Al met al moet dat goed zijn voor een omzet die boven de recordomzet van 3,8 miljard euro in 2007 ligt, vermoedt topman Eric Meurice. De capaciteit voor IC-productie zou daarmee met 15 procent stijgen in 2010.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content