Kort nieuws

ASML in omzet tweede chipmachinebouwer ter wereld

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Met 4,4 miljard dollar aan inkomsten uit halfgeleidermachineverkopen, service en ondersteuning in 2008 is ASML geklommen van de derde naar de tweede plek op de wereldranglijst van VLSI Research. De Veldhovenaren zakten weliswaar terug van 5,1 miljard een jaar eerder, maar de voormalige nummer twee Tokyo Electron viel nog harder. De Japanners zagen hun omzet dalen van 6,3 naar 4,3 miljard en zakten daarmee naar de derde positie. Lijstaanvoerder is nog altijd Applied Materials, maar ook de Amerikanen kregen flinke klappen: waar ze in 2007 nog voor 8,5 miljard dollar verkochten, bleven ze vorig jaar steken op 5,9 miljard.

KLA-Tencor, Lam Research en Nikon waren de nummers vier, vijf en zes en zijn dat nog steeds met respectievelijk 2,1, 1,9 en 1,7 miljard dollar aan omzet. Canon stijgt van de elfde naar de zevende plaats, hoewel de inkomsten van het bedrijf afnamen van 1,3 naar 1,1 miljard. Hardste daler is Advantest, dat van zeven naar dertien donderde met een omzetkeldering van 1,7 miljard dollar naar 884 duizend. ASMI eindigt met 961 duizend dollar net buiten de top tien op de elfde plek. In de lijst van 2007 stonden de Almeerders een treetje lager.

Gezamenlijk zetten de toptienspelers in 2008 af voor 24,5 miljard dollar. Dat is 25,8 procent minder dan het jaar ervoor, zo becijfert VLSI. Met een daling van 25,1 procent naar 41,8 miljard kromp de totale markt net iets minder hard. De geheugenindustrie die haar plafond heeft bereikt, de wereldwijde financiële crisis en een slinkend consumentenvertrouwen zijn de grote boosdoeners, aldus de Amerikaanse marktonderzoeker.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content