Kort nieuws

ASML in het rood en snijdt voor eerst in R&D

René Raaijmakers
Leestijd: 4 minuten

Voor het eerst in ruim vijf jaar boekt ASML een negatief kwartaalresultaat. De machinefabrikant noteert een verlies van 88 miljoen euro op een sterk teruggelopen omzet van 494 miljoen euro. Het ergste moet nog komen. Dit kwartaal verwacht het Veldhovense bedrijf voor slechts 180 tot 200 miljoen euro aan machines de deur uit te doen.

Voor het eerst snijdt ASML echt in research en ontwikkeling. In het vierde kwartaal bracht het de R&D-kosten nog minimaal terug, van 130 miljoen euro naar 127 miljoen euro, maar voor het eerste kwartaal van 2009 zijn de verwachte onderzoek- en ontwikkelingskosten 117 miljoen euro – nog steeds een substantieel bedrag.

In het persbericht dat ASML deze morgen uitstuurde, doet topman Eric Meurice geen enkele mededeling over de toekomst. ’Door de sterkte van de wereldwijde economische neergang stellen chipfabrikanten hun investeringen uit‘, zegt de CEO. ’De onzekerheid over het tijdstip waarop de vraag weer aantrekt en de tijd die de huidige consolidatie en herstructutering op de geheugenchipmarkt vraagt, maakt het onmogelijk om uitspraken te doen over een herstel.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content