Kort nieuws

ASML houdt zich bij leest

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

ASML zoekt niet naar business buiten de lithografie, ook niet als de vraag naar chips permanent zou afvlakken. Dat heeft topman Eric Meurice gezegd op Bits&Chips 2011 Embedded Systemen. ’We leven en sterven met lithografie‘, bezwoer hij in de keynote waarmee de tiende editie van deze conferentie aftrapte. Indien nodig zal ASML zich toeleggen op commodity machines, die een stuk langer meegaan dan de anderhalf jaar die scanners in de leading edge van de chipmakerij op dit moment gegund is. Met veel minder nadruk op het alsmaar oppeppen van specs, en veel meer nadruk op productievolume en hergebruik van onderdelen, zou ASML in deze andere wereld op een autofabrikant gaan lijken, zei Meurice. Hij schatte dat ASML ongeveer half zo groot zou zijn als nu.

Desalniettemin speurt ASML voortdurend naar nieuwe groeimotoren, mits die passen bij de expertise die het bedrijf reeds in huis heeft. Nano-imprintlithografie is als optie onderzocht, maar aangezien deze technologie niet geschikt werd bevonden voor de massaproductie van chips, achtte ASML de potentiële markt te klein. Bij een andere gelegenheid heeft Meurice wel eens gezegd dat voor ledfabricage hetzelfde geldt: er zijn niet genoeg lithomachines voor nodig om interessant te zijn voor ASML.

Voorlopig is er echter geen reden om aan te nemen dat de consumenten zichzelf niet langer verwennen met Ipads en smartphones. De presentatie van Meurice was dan ook voornamelijk gewijd aan de problemen waar ASML de tanden in gaat zetten de komende jaren. Ook daar zijn er onzekerheden, maar zijn bedrijf dekt die volgens Meurice goed af. Hij toonde een roadmap voor Dram, Nand en logic én de bijbehorende lithografische uitdagingen tot 2018.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content