ASML haalt cruciale optische modelleringskennis in huis

Reading time: 2 minutes

Author:

ASML koopt Brion Technologies voor 203 miljoen euro. Het is de eerste significante overname van de Veldhovense machinefabrikant in ruim zes jaar tijd. Met de acquisitie van het Amerikaanse bedrijf investeert de machinebouwer in zijn kernactiviteit: ondersteunende technologie om steeds kleiner details op chips foutloos af te beelden. ASML verwacht de acquisitie van Brion begin dit jaar af te ronden. Het bedrijf treft dit jaar nog een voorziening van 29 miljoen euro voor de overname.

Brion Technologies maakt computersimulaties om de productie van chips te testen en optimaliseren. Met de lithografische computermodellen van de toolleverancier kunnen chipfabrikanten het afbeeldingsproces voor de productie simuleren. Door in een model de relatie te leggen tussen de fotomaskers en de gerealiseerde IC‘s kunnen ze het maskerpatroon optimaliseren en zodoende de opbrengst zo groot mogelijk maken. ASML kan met Brions gereedschapskist lithografische resultaten voorspellen en zodoende zijn scanners beter afstellen. Brion heeft op zijn beurt voordeel van ASML‘s praktische lithografie-informatie, modellen en bibliotheken. ’Brions kennis combineert goed met ASML‘s scanners en omgekeerd‘, verklaarde ASML-topman Eric Meurice tegenover Semiconductor International.

De modellen van het Amerikaanse bedrijf zullen ook van pas komen bij de ontwikkeling van een maskerloze waferscanner, waarbij chips niet met maskers maar met een arrays van spiegeltjes worden belicht. Optical Maskless Lithography (OML) is een researchproject van Point-One. ASML heeft nog niet officieel verkondigd dat het dit product ook werkelijk gaat vercommercialiseren. Brion is in privéhanden. ASML maakte geen omzet- en winstcijfers bekend. Wel zou de aanwinst volgend jaar positief bijdragen aan zijn kaspositie. Tijdens de publicatie van zijn jaarcijfers zegt ASML meer details over de overname bekend te zullen maken.

Brion doet ook zaken met ASML‘s concurrenten Canon en Nikon, en zal dat blijven doen, aldus Meurice. ASML zal volgens de topman meer profiteren, omdat het met Brions kennis direct een aantal verbeteringen kan toevoegen aan zijn scanners. Hiermee zijn ASML‘s machines volgens Meurice in de toekomst in staat om tijdens het productieproces beter te optimaliseren voor een hogere opbrengst.