ASML grijpt naar noodmaatregelen in onzekere tijden

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

ASML stuurde de afgelopen weken 180 flexibele arbeidskrachten naar huis en krijgt werktijdverkorting voor 1100 van zijn medewerkers in de productie. De omzet bij de Veldhovense machinefabrikant is fors gedaald.

Pijnlijk voor ASML is de vertraging van het NXT-platform. Deze week kondigde ASML de eerste machine aan in deze lijn, de Twinscan NXT:1950I. Het bedrijf verwacht het systeem in de eerste helft van 2009 te leveren. De introductie van deze machinelijn met spectaculair verhoogde doorvoer stond oorspronkelijk al op de planning voor 2008. De huidige economische omstandigheden maken de vertraging extra voelbaar. De machinefabrikant wist in vorige dips geavanceerde lithosystemen te slijten aan chipfabrikanten die met behulp van agressieve technologie hun marges wilden verhogen. Nu stellen geheugenfabrikanten hun bestellingen uit, omdat er geen machines voorhanden zijn om de nieuwe krimpslagen te maken.

Vooral van geheugenfabrikanten moet ASML het hebben. Zij staan te springen om nog agressievere technologie. Fabrikanten van DRam-chips lijden op dit moment vrijwel allemaal verlies. Zij snakken naar machines waarmee ze kosten kunnen sparen en hun marges kunnen verhogen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login