Kort nieuws

ASML dringt bij dienstverleners aan op kostenreductie

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Toeleveranciers en dienstverleners die nu willen meebewegen met de markt, zullen daarvan profiteren als de markt weer opleeft. Dat zegt topman Eric Meurice over ASML‘s brandbrief waarin de machinebouwer vorige maand aan dienstverleners vroeg om 20 procent kostenreductie.

’Ik heb in businesses gezeten waar mijn klanten 20 procent kostenreductie vroegen, omdat ze op sterven na dood waren‘, wijst ASML‘s topman Eric Meurice naar de tijden dat hij nog in de pc-industrie en consumentenelektronica werkte. ’Maar ASML is geen stervende onderneming. We hebben nog steeds onze 5 miljard euro ambitie (ASML‘s omzetdoel voor 2010, RR). Daar zullen onze toeleveranciers en dienstverleners ook van profiteren. Het gaat ons niet om 20 procent besparing om te kunnen overleven. Het gaat ons om de investeringen die we met die 20 procent kostenbesparing kunnen doen. Dit is onze filosofie. We kijken naar alle kansen om waarde te creëren, niet naar alle kansen om te snijden. Soms moet je kosten snijden om te kunnen investeren. De huidige kostenbesparing is er niet om te overleven, maar om deze periode te gebruiken als een springplank naar die 5 miljard euro omzet.‘

De beknopte brief waarin ASML half december aan zijn dienstverleners vroeg om 20 procent kostenbesparing riep nogal wat vraagtekens op, omdat de Veldhovense machinefabrikant niet in detail trad over de manier waarop dienstverleners dit zouden moeten bereiken. In gesprek met Bits&Chips legt Meurice uit dat ASML zijn partners ook de vrijheid wil geven om dit zelf in te vullen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content