ASMI verkoopt aandeel in Nanophotonics

Reading time: 1 minute

Author:

Bij de bekendmaking van de resultaten van het tweede kwartaal liet ASM International weten zijn meerderheidsaandeel in het Duitse Nanophotonics van de hand te doen. Nanophotonics is een leverancier van waferinspectietools. Vermoedelijk hebben de activistische aandeelhouders, waar het management mee in de clinch ligt, aangedrongen op de verkoop. De koper is niet bekendgemaakt.

ASMI harkte het tweede kwart van dit jaar 9,6 miljoen euro binnen. Dezelfde periode vorig jaar was dat 14,9 miljoen euro. De front-end blijft kwakkelen en draaide een verlies van 6,8 miljoen euro. ASMI‘s aandeel in ASM Pacific Technologies maakte dat goed door 16,4 miljoen euro winst te boeken. De boekingen vertoonden een vergelijkbare trend: 20 procent omlaag voor de front-end en 19 procent voor de back-end.

CEO Chuck del Prado weet de resultaten aan de ’wereldwijde economische neergang‘. Hij verwacht nog altijd dat de winstgevendheid van zijn bedrijf in 2009 op het niveau van de concurrentie zal zijn. Del Prado heeft in mei toegezegd dat als de beurswaarde van de front-end-tak in 2010 lager is dan een jaaromzet, opsplitsing bespreekbaar is.

ASMI deed in zijn persbericht geen mededeling over de onderhandeling met Applied Materials, dat samen met investeringsfirma Franscisco Partners een bod heeft uitgebracht op de front-end van ASMI.