ASMI verbreekt contacten met Applied


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Applied Materials en investeringsmaatschappij Francisco Partners hebben aangegeven geen definitief bod te willen uitbrengen op ASM Internationals front-end. De Bilthovenaren hebben daarop de trans-Atlantische contacten verbroken. Dat maakte ASMI vandaag bekend.

Applied bood in juni aanvankelijk 400 tot 500 honderd miljoen dollar voor ASMI´s atoomlaagdepositie- en plasma-enhanced chemical vapor deposition-activiteiten. Na afwijzing namen de Amerikanen vervolgens Francisco in de arm om het bod uit te breiden tot het hele front-end. De investeringsmaatschappij had nog eens 225 tot 300 miljoen dollar extra over voor de rest van ASMI‘s front-end.

Als een verrassing komt de terugtrekking van het bod niet. Applied zag zijn winst in het vierde fiscale kwartaal en het hele jaar inzakken. De marktleider snijdt 12 procent van zijn werknemersbestand weg om een jaarlijkse besparing van 400 miljoen dollar te bewerkstelligen. Ook zullen de sombere economische vooruitzichten en de wisselkoers een rol gespeeld hebben bij de beslissing van Applied.

Vermoedelijk zal het conflict tussen ASMI‘s management en aandeelhouders onder leiding van pensioenfonds Hermes nu weer oplaaien. De laatste is ontevreden over de prestaties van het front-end en probeert CEO Chuck del Prado weg te krijgen. De ruzie escaleerde toen ASMI een beschermingsconstructie opzette die de activistische aandeelhouders de pas afsneed. De Ondernemingskamer moest eraan te pas komen, maar stuurde de partijen terug naar de onderhandelingstafel. Het bod van Applied zette het conflict vervolgens op een laag pitje.