ASMI sluit 2012 af in het rood

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASM International heeft in het vierde kwartaal een nettoverlies van 22 miljoen euro geleden, tegen 15 miljoen euro winst dezelfde periode in 2011. Dit resultaat komt vooral op het conto van de back-endbusiness, die 5,3 miljoen in het rood ging. De front-enddivisie draaide onverwacht stabiel, en schreef een winst van 1,2 miljoen euro. Jaar op jaar daalde de kwartaalomzet van het hele bedrijf negen procent naar 320 miljoen euro. Op jaarbasis kromp ASMI‘s omzet dertien procent naar 1,4 miljard euro. De winst in 2011 – 187 miljoen euro – verdampte grotendeels tot 7,1 miljoen euro.

Tijdens het vierde kwartaal zwol de orderstroom voor front-endmachines aan en CEO Chuck del Prado denkt dat deze trend minimaal doorloopt tot en met het tweede kwartaal. Op basis daarvan verwacht hij een tweecijferige omzetverhoging in deze divisie het komende half jaar. De back-endtak komt pas later stoom, met een stabiele omzetontwikkeling in het lopende kwartaal. Een verhoogde orderintake stuwt de resultaten later dit jaar op.

Over de mogelijke opsplitsing van ASMI is nog geen duidelijkheid. Nadat het bedrijf zich jarenlang op splitsing gebrande aandeelhouders van het lijf had gehouden, gaf oprichter en grootaandeelhouder Arthur del Prado aan er nu wel positief tegenover te staan. ASMI startte daarop een studie. Die is in de afrondende fase en zal in ieder geval voor de algemene aandeelhoudersvergadering in mei openbaar worden gemaakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login