Kort nieuws

ASMI in vaarwater Assembléon

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASMI-dochter ASM Pacific Technology (ASMPT) neemt Siemens‘ pak-en-plaatsbedrijf Siemens Electronics Assembly Systems (SEAS) over. De Duitse elektronicagigant beschouwt het onderdeel voor surface mount technology niet meer als een kernactiviteit, waarschijnlijk mede omdat het zwaar verliesgevend is. ASMPT krijgt van Siemens 29 miljoen euro op de divisie toe, op voorwaarde dat het er zo‘n 160 miljoen euro in investeert. SEAS wordt een zelfstandig onderdeel van ASMPT. Het hoofdkwartier blijft in München.

De aankoop volgt op recordcijfers van ASMI‘s back-endbedrijf in Hongkong. Profiterend van een bloeiende halfgeleidersector (zowel chips als leds) steeg diens omzet op jaarbasis in het tweede kwartaal met 157 procent tot 236 miljoen euro, waarop 77 miljoen euro werd verdiend.

Voor het eerst sinds lange tijd belandde ook ASMI‘s front-end in de zwarte cijfers. Het onderdeel boekte 6,9 miljoen euro winst op een met 139 procent gestegen omzet (kwartaal op kwartaal) van 54 miljoen euro. ASMI‘s management zal met deze cijfers binnenskamers een lange neus trekken naar de aandeelhouders die een verbeten strijd voeren om de front-end af te splitsen. De machinebouwer wilde niet verder gaan dan een kostenbesparingsprogramma, dat volgens CEO Chuck del Prado nu zijn vruchten afwerpt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content