Kort nieuws

ASMI delft onderspit bij Ondernemingskamer

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

De Ondernemingskamer heeft gisteren een onderzoek gelast naar het beleid van de voorbije jaren bij ASM International. President Huub Willems twijfelt aan de rechtmatigheid van de door de Stichting Continuïteit ASMI opgetrokken beschermingsconstructie van preferente aandelen en wil verder openheid van zaken over de benoeming van CEO Chuck del Prado, het plotselinge vertrek van CFO Naud van der Ven en de afgebroken gesprekken met Applied Materials.

De rechter acht het mogelijk dat een besloten kring van commissarissen en de Stichting Continuïteit ASMI het bestuur van de onderneming naar zich toe heeft getrokken en daarmee kritische aandeelhouders op ontoelaatbare wijze buitenspel heeft gezet. Met name de stemming op de algemene aandeelhoudersvergadering van vorig jaar, waar het gedwongen aftreden van het bestuur werd voorkomen met preferente aandelen van de Stichting, verdient volgens Willems nader onderzoek.

Deze beschermingsconstructie rondom ASMI is overigens daags voor de uitspraak neergehaald. Het ASMI-bestuur kan tegenwoordig rekenen op de steun van Intel en Tokyo Electron, die onlangs een aandeel in de Almeerse machinebouwer namen. Samen met het aandeel van oprichter Arthur del Prado, is het de aandeelhouders zo goed als onmogelijk om het bestuur terug te fluiten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content