ASM groeit in vlakke markt

Reading time: 1 minute

Author:

ASM International heeft vorig jaar zijn omzet met zestien procent laten groeien naar 670 miljoen euro. De fabequipment-industrie als geheel groeide in dezelfde periode niet. De orderinname à 608 miljoen euro was bovendien vergelijkbaar met 2014, de winst steeg van 137,3 naar 153,9 miljoen euro. Enige smet op de cijfers was de dalende tendens in het afsluitende kwartaal, al pakte dat wel beter uit dan verwacht. Het komende halfjaar verwacht het bedrijf licht te groeien.

Enkele jaren geleden lag ASM onder vuur van eigen aandeelhouders, een conflict waar zelfs de Hoge Raad aan te pas moest komen. De investeerders hadden een punt, want het front-end-onderdeel van het bedrijf werd negatief gewaardeerd. Ceo Chuck del Prado wist echter een ommekeer te realiseren, mede dankzij de groeiende vraag naar atoomlaagdepositieapparatuur – ASM’s specialisme – in de halfgeleiderindustrie. De aandeelhouders zijn nu weer tevreden.

Opvallend in het kwartaalbericht is de melding van een afschrijving op 450-millimeterapparatuur. Dat bevestigt dat het 450-millimeterproject definitief in achterin de koelkast is gezet. ASM’s belangrijke klant Intel was namelijk een van de meest uitgesproken voorstanders van het grotere waferformaat, maar kreeg de rest van de industrie niet mee. Voordat dit duidelijk werd, heeft Intel zijn leverancier echter ongetwijfeld onder druk gezet om 450-millimeterapparatuur te ontwikkelen.

Erg rouwig zal ASM niet zijn dat de 450-millimeterplakken uit de gratie zijn. Het bedrijf kan de energie goed gebruiken om zijn positie in de 300-millimetermarkt te versterken.