Arm werkt aan microcontroller voor energie-oogstende toepassingen

Reading time: 1 minute

Author:

Arm is serieus bezig met een 32-bit microcontroller-core die met voltages rond de drempelspanning van de transistoren werkt, zo meldt EE Times. Het ontwerp is bedoeld voor toepassingen die niet veel rekenkracht vereisen maar extreem zuinig moeten werken, in het bijzonder toepassingen die energie uit de omgeving betrekken.

Vlak boven de drempelspanning doen CMos-transistoren er veel langer over om te schakelen, ongeveer een ordegrootte meer dan bij de conventionele voltages. De energie die ervoor nodig is, ligt echter een factor drie tot vier lager. Het Britse bedrijf denkt dat de controllertjes op enkele tientallen kilohertz kunnen draaien.

Voor energie-oogstende toepassingen bouwt het bedrijf specifieke trucs in. Zo wordt het slaap-waak-model op de schop genomen. Vaak zal er gewacht moeten worden tot er voldoende energie is verzameld om een taak uit te voeren. Normaal is de aanpak voor energiezuinige toepassingen om de dataverwerking snel af te maken en daarna naar slaapstand te gaan, maar Arm wil stroombeheer binnen de klokcyclus implementeren.

Arm zou intern al verschillende ontwerpen hebben gemaakt van de nieuwe core en op het moment met partners aan de praktische ontwikkeling bezig zijn. Wanneer het werk beschikbaar komt, is nog niet bekend.