Technieuws

Arm onthult nieuwe high-end processor

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Arm introduceert een nieuwe high-end processorcore, gpu en interconnect. Het Britse bedrijf heeft de nieuwe bouwblokken beschikbaar als kant-en-klaar IP voor TSMC’s 16-nm finfet-proces. Volgens Arm zijn er al meer dan tien klanten mee aan de slag, waaronder Hisilicon, Mediatek en Rockchip. Volgend jaar moeten de eerste mobiele producten met het nieuwe IP op de markt komen.

Centraal in dit ‘premium’-aanbod staat de nieuwe Cortex-A72-core, de opvolger van de A57. Net als zijn voorganger is het een 64-bit cpu gebaseerd op de Armv8-architectuur. Wanneer de core gefabt wordt in een 16-nm-proces, kan deze volgens Arm met een mobiel stroombudget continu op 2,5 GHz draaien. Wanneer de energiebeperkingen wegvallen, zijn ook hogere kloksnelheden mogelijk. Er kunnen tot vier A72’s aan elkaar gekoppeld worden in een smp-multicorecluster.

Arm mikt er echter op dat het aantal cores in mobiele toepassingen verder zal toenemen – in zijn ideaalbeeld bestaat een systeem uit zowel krachtige cores voor belastingpieken als zuinige cores voor rustige momenten. Daarvoor neemt Arm ook de CCI-interconnect onder handen. De nieuwe CCI-500-interconnect kan vier processorclusters aan elkaar knopen, twee meer dan zijn voorganger. De interconnect bereikt ook aanzienlijke stroombesparingen en vergroot de bandbreedte door selectiever om te gaan met de berichtenstroom.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content