Kort nieuws

Arm krijgt zetje naar serverruimte Dell

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Dell is begonnen met de levering van Arm-gebaseerde servers aan partijen die het concept willen uitproberen. Geïnteresseerden kunnen ook serverruimte huren om met de aanpak te spelen. Met een grote speler als Dell neemt de opmars van Arm richting het high-endsegment serieuze vormen aan. Het gaat om processoren uit de Armada XP-lijn die Marvell speciaal ontworpen heeft voor servertoepassingen. Dit is een gemodificeerde architectuur gebaseerd op de Arm7-instructiest – waarop ook de nieuwste Cortex-processoren zijn gebaseerd.

Het idee van Arm-processoren in servers zingt al geruime tijd rond binnen de industrie, met als achterliggende idee dat Arm-processoren zuiniger zijn dan X86. Of dat efficiëntievoordeel een-op-een kan worden vertaald bij het opschalen van mobiele naar servertoepassingen valt nog te bezien. Een server met Arm-chips biedt echter een wat ander gebruiksmodel dan traditionele X86-gebaseerde exemplaren waarmee energie-efficiëntie naar voren komt. Een enkele Arm-processor biedt veel minder paardenkrachten dan een X86-variant kan leveren, dus een dergelijke server gebruikt een flinke verzameling onafhankelijke rekensystemen. Voor specifieke webgerelateerde taken is deze aanpak efficiënter. Er zijn ook partijen die werken aan dergelijke servers met Intel Atom-processoren.

De Dell-servers, die onder de naam Copper in de catalogus staan, bestaan uit een chassis waarin maximaal twaalf sledes met elk vier CPU‘s kunnen worden gestoken – maximaal 48 CPU‘s per server dus. Een slede huisvest verder een harddisk per CPU en tot 8 GB geheugen per CPU – de Marvell-architectuur heeft een 64-bit geheugeninterface. Elke CPU staat dus voor een min of meer onafhankelijk systeem. Deze clusteraanpak maakt vraaggerichte schaalbaarheid mogelijk.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content