Technieuws

Arm krijgt 40 bit geheugen en virtualisatie

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Arm heeft op de Hot Chips-conferentie aangekondigd dat het 40 bit geheugenruimtes en virtualisatiefeatures gaat toevoegen aan de Armv7-A-instructieset, die in de Cortex A-processoren wordt gebruikt. De specificaties hiervoor geeft het de komende maanden vrij.

De virtualisatietoevoeging creëert een extra geprivilegieerd niveau voor hypervisors en ondersteunt het vertalen van fysieke geheugenruimte naar virtuele geheugenruimtes voor de gast-OS‘en. Arm zegt al samen te werken met hypervisor-leveranciers Enea, Green Hills, Mentor Graphics, Open Kernel Labs en VMWare.

De Large Physical Address Extension is bedoeld om virtuele 32 bit geheugenruimtes van applicaties te projecteren op een fysiek geheugen van maximaal 1 terabyte (een adressering van 40 bit). De Arm-architectuur is 32 bit en kan daardoor maximaal 4 Gbyte aan geheugen adresseren. Via de aangekondigde extensie kunnen applicaties elk nog steeds maar 32 bit aan geheugen adresseren – ofwel over maximaal 4 Gbyte beschikken – maar het systeem als zodanig kan in theorie 256 van dergelijke applicaties naast elkaar in het geheugen houden. Dit is vergelijkbaar met de Physical Address Extension-extensie op X86-processoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content