Technieuws

Arm gaat de strijd aan met 16 én 8 bit MCU’s

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Arm heeft een nieuwe microprocessorkern onthuld die de concurrentie moet aangaan met 16 bit en zelfs 8 bit MCU‘s. Volgens Arm biedt de Cortex M0 32 bit-prestaties in een 16 bit-footprint. De Cortex M0 is de kleinste Arm Cortex-kern tot nog toe, met twaalfduizend logische cellen en een energieverbruik van 85 microwatt per megahertz. Het dynamische verbruik is daarmee ongeveer de helft van de Cortex M3, Arms paradepaardje voor microcontrollerkernen. De M0 vereist drie keer minder siliciumoppervlak. NXP is een van de eerste licentienemers van de nieuwe microcontrollerkern.

De M0 gebruikt dezelfde Thumb-instructieset als de M3. Daardoor is dezelfde gecompileerde code te draaien op de nieuwe kern. Ook de tools zijn compatibel en de kern is volledig in C te programmeren. Deze compatibiliteit met andere Thumb-processoren van Arm is een sterk verkooppunt. De Britse IP-maker is niet de enige met een 32 bit kern van deze afmetingen. De M0 voegt wel een extra instructie toe om de processor in ’diepe slaap‘ te brengen. De M0 en M3 hebben beide een pijplijn van drie stadia.

Arm heeft wel concessies moeten doen aan de prestaties. Een aantal instructies neemt meerdere klokcycli in beslag, in plaats van de gebruikelijke enkele cyclus bij een Risc-instructie. De prestaties komen uit op 0,9 Dhrystone Mips/MHz, tegen 1,25 voor een M3. De M0 draait typisch op 50 MHz.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content