Arm-CEO: ‘Arm binnen een jaar in servers’

Reading time: 2 minutes

Author:

Warren East, CEO van processor-IP-maker Arm, heeft tegenover EE Times gezegd dat er binnen twaalf maanden servers zullen worden geïnstalleerd die op een Arm-processor draaien. Namen noemt hij niet, maar hij beweert wel dat verschillende bedrijven er serieus mee bezig zijn.

De overstap van embedded toepassingen naar servers is al langer onderwerp van speculatie. Arm komt in benchmarks beter uit de verf in prestaties per verstookte watt dan de Intel-processoren die doorgaans worden gebruikt. In datacentra speelt energiebesparing en de oplopende temperatuur een steeds grotere rol, dus een Arm-processor zou daar een gunstige invloed kunnen hebben. Tot nu toe werd dat echter weinig serieus genomen. Het idee lijkt vooral het resultaat van Intels pogingen om richting embedded te kruipen. In 2008 zei Intel-topman Pankaj Kedia dat Arm nooit de prestaties van Atom zou kunnen halen, waarop East van zich af beet met de opmerking dat Arm wel eens in Intels domein, de servers, zou kunnen inbreken.

Bij de Arm-server-geruchten is ook de nodige scepsis op zijn plaats. Hoewel de architectuur fundamenteel niet ongeschikt is, richt Arm zich al heel lang alleen maar op low-end, energiezuinige client-toepassingen. Bij servers staan juist prestaties voorop. De vraag is dan ook of Arm genoeg paardenkracht in huis heeft en kan voldoen aan de eisen die een serverprocessor stelt. Het is duidelijk dat dit in ieder geval niet in alle gevallen zo zal zijn. Volgens East is Arm vandaag de dag echter krachtig genoeg voor het serverdomein. De Cortex A9-architectuur van het bedrijf kan worden geklokt tot 2 GHz en in een quadcore-configuratie worden geplaatst. ’Het grootste verschil voor een serverprocessor is de toevoeging van snelle communicatie-interfaces‘, zegt hij in EE Times.

Overigens zijn er de laatste tijd meer tekenen aan de wand dat Arm-gebaseerde servers werkelijkheid kunnen worden. Google kocht onlangs het chipontwerpbedrijf Agnilux, naar verluidt om aan Arm-gebaseerde serverprocessoren te werken.