Arm AMD


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De afgelopen Consumer Electronics Show in Las Vegas onderstreepte weer eens dat de klassieke hokjes in processorland langzaam maar zeer zeker aan het eroderen zijn. Dit keer was het niet Intel dat weer eens aankondigde dat ze Heel Groot zouden gaan worden in smartphones, tv‘s, auto‘s of andere embedded-domeinen. De verrassing kwam van Microsoft met een demonstratie van een Windows-versie die net zo makkelijk op Arm als op X86 draait. Dat maakt het desktop-OS volgens de Redmondse reus geschikt voor tablets.

Een beetje onderbelicht bleef het nieuws dat ook het hele Office-pakket op deze architectuur draait. Toch is dit een grote troef: dat de (zakelijke) consument bij Windows zweert, komt voor een belangrijk deel door het applicatie-ecosysteem. In dat licht bezien, is het raar dat Microsoft met geen woord repte over de ontwikkeltools of een porting-strategie voor Windows-applicaties naar de nieuwe architectuur. Met de gigantische verzameling legacysoftware in het ecosysteem zal het bedrijf daar met een goed verhaal moeten komen, wil de port slagen in de markt.

Gerelateerd aan het Windows-nieuws was de aankondiging van NVidia dat het een volledige architectuurlicentie heeft van Arm en in 2013 CPU/GPU-systeemchips op de markt brengt voor pc‘s, werkstations en servers. Het bedrijf zit al in de mobiele processoren met zijn Arm-gebaseerde Tegra-systeemchip. Met een dergelijke licentie kan het de processorcore echter verregaand naar zijn hand zetten en deze nauw integreren met de GPU, net als de X86-concurrentie doet.

Nu levert NVidia GPU’s als rekenversneller in supercomputers. Over een paar jaar wil het bedrijf hier ook met zijn eigen Arm-CPU’s doordringen.

NVidia gaf altijd de voorkeur aan Microsofts producten voor Tegra en speculaties doen al jaren de ronde dat het werkt aan een X86-chip. Door de Redmondse aankondiging is dat niet langer nodig. Als de beloften worden ingelost, lijkt de combinatie een gouden toekomst te hebben. Toch zit een ’Winvidia‘-monopolie er niet in. X86 zal voor Microsoft voorlopig het belangrijkst blijven, en tegelijkertijd zal het zo veel mogelijk verschillende Arm-producenten willen ondersteunen. Zeker nu Arm zijn architectuur ook geschikt heeft gemaakt voor de serverruimte, waar Microsoft veel te duchten heeft van Linux. Het zal zich niet willen uitsluiten van een plekje in het rek.

Ondertussen blijft Intel X86 pushen naar mobiele en embedded-markten. Zoals het er nu naar uitziet, zal er binnen een paar jaar over de hele linie van embedded device tot supercomputer meer te kiezen zijn.

AMD lijkt de grote verliezer. Het moet in dit scenario niet alleen concurrentie van Intel duchten, maar ook van een trits Arm-licentiehouders, die het bedrijf tot in de serverruimte – zijn sterke punt – zullen beconcurreren. En dat terwijl CEO Dirk Meyer de programma‘s voor tablets en smartphones de afgelopen jaren wegbezuinigde om zijn bedrijf weer gezond te maken. Tijdens de afgelopen Ces werd deze omissie pijnlijk duidelijk voor AMD en Meyers plotselinge vertrek  lijkt dan ook een schrikreactie.