Opinie

Architectuurstijlen en ontwerppatronen, wie gebruikt ze?

Hans Sassenburg
Leestijd: 3 minuten

Vorig jaar polste iemand terloops of ik nog actief was op het gebied van trainingen. Mijn vroegere bedrijf bood namelijk tal van trainingen aan in Nederland. En die liepen gelukkig erg goed. We raakten verder aan de praat en het begon weer te kriebelen. Toch wel interessant, die trainingsmarkt. Het huidige aanbod is nog steeds niet zo sterk op het gebied van echte software-engineering. En gelukkig zijn er weer meer mensen die graag software-engineer willen worden.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb een mooi curriculum van vijftien trainingen gedefinieerd en ben ze gaan maken. De kast ging open en ik haalde netjes verzameld en gearchiveerd materiaal van de afgelopen vijfentwintig jaar tevoorschijn. In het begin viel het best mee. Een aantal trainingen was redelijk snel klaar, de moeilijke onderwerpen schoof ik voor me uit. Maar twee maanden geleden was het raak. Een van de laatste trainingen was aan de beurt: softwarearchitectuur. Gewapend met een stapel boeken en een USB-stick met publicaties sloot ik me op in mijn studeerkamer. Mijn vrouw keek me zuchtend na.

Hoopvol sloeg ik het eerste boek open. Zou ik dan eindelijk beter gaan snappen hoe je met architecture styles en design patterns in de praktijk omgaat? En met architecture views en reuse-concepten? En hoe kun je verschillende architectuuralternatieven vergelijken? Wat zijn de verschillen tussen ATAM, CBAM en SAAM?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content