Kort nieuws

Arbeiders Agfa-Gevaert stemmen tegen besparingsplan

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De arbeiders van Agfa-Gevaert hebben bij monde van de vakbonden het besparingsvoorstel van de directie verworpen. De top van het bedrijf uit Mortsel had gevraagd of de arbeiders een deel van hun salaris zouden willen inleveren. ’Voor een gemiddelde medewerker zou dat uitkomen op 45 euro minder per maand tot eind 2010‘, aldus woordvoerder Johan Jacobs van Agfa. Omdat de vakbonden geen mandaat hadden om over het plan te beslissen, brachten de arbeiders afgelopen week hun stem uit. Het resultaat: 73 procent is tegen.

Het afgeschoten plan bevatte behalve de salarisvermindering nog een paar punten: afschaffing van het collectieve busvervoer, de gelijkschakeling van de ploegenpremie en een hervorming van het pensioenplan. Jacobs: ’Omdat er steeds minder mensen gebruikmaken van onze busdienst, gaan we dat sowieso afschaffen.‘

Na de stemming moeten de partijen terug naar de onderhandelingstafel. Morgen gaan de directie en de vakbonden opnieuw in conclaaf. Agfa-Gevaert moet 10 procent besparen op de kosten om door de crisis te komen. Door overheidsbijdragen kan het bedrijf dat beperken tot effectief 3 procent. Topman Jo Cornu waarschuwde in een gesprek met Bits&Chips eerder dit jaar al voor een soortgelijk scenario. ’Als de vakbonden niet akkoord gaan, moeten we eenzijdig maatregelen treffen‘, aldus de CEO toen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content