Interview

‘Apptech wil ik morgen nog overnemen’

Nieke Roos
Leestijd: 13 minuten

Wim van der Leegte staat al vanaf zijn negentiende aan het hoofd van familiebedrijf VDL. Via talloze overnames heeft hij de noodlijdende Hapertse constructiewerkplaats van zijn vader uitgebouwd tot een conglomeraat van tachtig bedrijven met ruim 7100 medewerkers en een omzet van 1,3 miljard euro. En ondanks zijn 63 jaar weet de geboren ondernemer en raschauvinist nog altijd van geen ophouden.

Tegen een van de kasten in het kantoor van Wim van der Leegte staat iets dat veel weg heeft van een donkergrijze tl-buis. Het blijkt de innovatieve zonnecollector van het Amerikaanse Solyndra. ’Die buis vangt het zonlicht op en zet het om in stroom, met een opbrengst per vierkante meter die wel tachtig procent hoger is dan bij normale zonnepanelen. Bovendien heb je geen flinke constructie nodig om de boel windbestendig te maken: die buizen komen in frames op het dak en de wind waait er gewoon doorheen.‘ De machines om de zonne-tl‘s te maken, zegt de VDL-topman met gepaste trots, komen van zijn bedrijf, van onderdeel ETG om precies te zijn. De bakbeesten van wel vijfendertig bij vijftien meter schuiven de buizen in elkaar, trekken ze vacuüm en maken er koperen eindjes aan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content