Applied heeft oude kooprechten op ASM International

Reading time: 2 minutes

Author:

De nasleep van een patentconflict met Applied Materials uit 1998 frustreert mogelijk een biedingstrijd om ASM International. Applied deed inmiddels met Francisco Partners een bod op alle front-endactiviteiten van ASMI. Mocht Novellus of een andere partij ook een bod doen op het Bilthovense bedrijf, dan kan Applied het recht uitoefenen om ASMI voor hetzelfde bedrag in te lijven.

Het Bilthovense bedrijf zette afgelopen weekeinde de deur open voor de verkoop van zijn front-enddivisie. Enkele dagen later herhaalde rivaal Applied zijn bod op de ALD- en PEVCD-activiteiten van 260 tot 320 miljoen euro. Voor de andere front-endmachines, waaronder verticale ovens en epitaxy, wil private-equity-investeerder Francisco Partners tussen de 145 en 195 miljoen euro neertellen.

Het eerste recht op koop is een zogenaamde calloptie die Applied in 1998 afdwong op ASMI. Geen van de partijen bekenden schuld in de patentenkwestie, maar het Bilthovense bedrijf betaalde wel een afkoopsom van 80 miljoen dollar als schikking. Dit bedrag, destijds 176 miljoen gulden, was meer dan alle voor die tijd behaalde jaarwinsten van ASMI en duwde het bedrijf bijna in de afgrond.

Het Financieele Dagblad meldt nu dat deze tien jaar oude erfenis een biedingstrijd om ASM International kan frustreren. Als ASMI overeenstemming bereikt met een ander bedrijf, dan kan Applied Materials het recht uitoefenen om ASMI weg te kapen tegen dezelfde prijs.

In de zakenkrant stelde analist Victor Bareño afgelopen dinsdag dat het onwaarschijnlijk is dat Applied meer wil betalen dan de al geboden 400 tot 500 miljoen dollar. ’De twee productlijnen ALD en PECVD zijn het meest interessant voor Applied en ik verwacht niet dat ze veel meer willen betalen voor de andere onderdelen‘, aldus Bareño in FD.

Een dag later herhaalde Applied zijn bod waarbij partner Francisco Partners 145 tot 195 miljoen euro bood voor de overige onderdelen. Met deze corebusiness, inclusief epitaxy en verticale ovens, behaalde ASMI vorig jaar een omzet van bijna 300 miljoen euro. De marges op deze machines zijn relatief laag.