Kort nieuws

Apple opent Swift-programmeertaal

Leestijd: 1 minuut

Apple heeft aangekondigd dat het zijn nieuwe Swift-programmeertaal onder een opensource-licentie beschikbaar gaat maken. Bovendien moet Swift uitgroeien tot een algemene inzetbare cross-platform programmeertaal en zullen derde partijen mee kunnen sleutelen aan de gereedschappen. ‘We zouden het fantastisch vinden als Swift beschikbaar is op al je favoriete platforms’, schrijft het Swift-team op zijn blog.

Apple introduceerde Swift vorig jaar als alternatief voor Object-C om OS X- en IOS-toepassingen te ontwikkelen. Swift is een moderne taal met (nagenoeg) volledig automatisch geheugenbeheer via automatic reference counting (arc) tijdens de compileerstap. Daardoor elimineert de taal veel geheugenbugs zonder runtime garbage collection te hoeven gebruiken – enigszins vergelijkbaar met Mozilla’s Rust-initiatief.

Ondanks warme interesse in Swift, reageerde de softwaregemeenschap tot nog tie terughoudend omdat de taal en de bijbehorende tools bedrijfseigen technologie zijn van Apple en nauw gekoppeld met het Cocoa-ontwikkelraamwerk. Met de introductie van versie 2.0 van de taal later dit jaar, zal Apple dat loslaten, De broncode van de compiler en standaardbibliotheek komen onder een nog niet nader gespecificeerde licentie beschikbaar, met ports naar Windows en Linux.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content