Apple geeft aftrap CPU/GPU-programmeerstandaard

Reading time: 1 minute

Author:

De Khronos Group start met een project voor het programmeren in C van heterogene multicoreomgevingen gebaseerd op CPU‘s en grafische processoren. De industrievereniging voor het ontwikkelen van open standaards en Api‘s bouwt voort op het C99-gebaseerde OpenCL. Met de standaard moeten applicaties te schrijven zijn die de werklast over meerdere CPU-kernen en de SimD-rekenkracht van GPU‘s verdelen.

Van desktopcomputers tot zaktelefoons, de grafische processor wordt steeds belangrijker. Als die als co-processor te gebruiken is, kunnen toepassingen profiteren van veel meer rekenkracht.

In de werkgroep zitten onder meer AMD, Apple, Arm, Codeplay, Ericsson, Freescale, IBM, Intel, Nokia, NVidia, Motorola, QNX, Qualcomm, Samsung en TI. OpenCL, een knipoog naar de OpenGL-programmeertaal voor grafische processoren, werd gedoneerd door Apple. Die gaat de technologie gebruiken in de onlangs aangekondigde Snow Leopard-versie van zijn Mac OS X-besturingssysteem.

GPU-makers zijn al langere tijd bezig hun producten te openen voor niet-grafische toepassingen. Dit General Purpose GPU-idee (GPGPU) vereist echter zowel aan de software- als aan de hardwarekant aanpassingen. Onlangs presenteerde NVidia zijn eigen Compute Unified Device Architecture-technologie (Cuda) om grafische processoren vanuit C te programmeren voor algemene toepassingen. Deze technologie is specifiek gericht op de NVidia‘s eigen Geforce Serie 8-GPU‘s. In het Khronos-initiatief is niet alleen NVidia vertegenwoordigd, maar ook zijn aartsrivaal AMD, dat de Ati-GPU‘s produceert, en wannabe-aartsrivaal Intel, dat momenteel werkt aan zijn eigen discrete GPU-architectuur onder de codenaam Larrabee.