Kort nieuws

Api’s vallen onder fair use in de VS, zegt jury in rechtszaak tussen Oracle en Google

Leestijd: 2 minuten

De jury heeft in het voordeel van Google beslist in de rechtszaak met Oracle rond het gebruik van de Java-api’s in Android. De tienkoppige jury was het er unaniem over eens dat klasse- en functiedeclaraties gekopieerd mogen worden om alternatieve maar compatibele implementaties van software te ontwikkelen.

Dankzij de uitspraak hoeft Google geen schadevergoeding te betalen aan Oracle, dat tot wel negen miljard dollar eiste. De rechtszaak heeft echter veel bredere consequenties voor de software-industrie. Over het algemeen wordt namelijk aangenomen dat api’s niet onder het copyright vallen en dat het iedereen vrij staat om alternatieve compatibele implementaties te schrijven. Wanneer Oracle gelijk zou krijgen, zou dat gebruik in de VS onmogelijk worden. De slepende zaak wordt met argusogen bekeken.

De huidige zaak is het gevolg van een aantal eerdere juridische uitspraken en gaat terug tot 2010. Oracle had het jaar daarvoor Sun overgenomen en kreeg daarmee alle merkrechten en patenten rond Java in bezit. Voor de ontwikkeling van Android had Google Java als taal en platform gekozen maar niet de officiële implementatie of merknamen gebruikt. Toch claimde Oracle dat Google inbreuk maakte op zowel patenten als copyrights. De patentclaim bleek al snel onvruchtbaar en werd ingetrokken, maar de copyright-claim bleef staan. Google had namelijk een groot deel van de standaard Java-bibliotheken nagebouwd, met dus dezelfde klasse- en functiestructuur als het origineel. Volgens Oracle viel ook die structuur onder zijn copyright.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content